VAT, świadczenia kompleksowe: Pakiety Konferencyjne trzeba rozdzielić i opodatkować odrębnie

20 lipiec 2016

W przedmiotowej sprawie organ I instancji uznał za niezasadne odliczenie przez Spółkę podatku naliczonego z faktury wystawionej tytułem organizacji szkolenia dla dystrybutorów. Stwierdzono, że usługi udokumentowane ww. fakturą faktycznie polegały na organizacji warsztatów tanecznych, warsztatów kulinarnych i pokazu barmańskiego, a zatem nie miały związku z prowadzoną przez Spółkę działalnością gospodarczą.

Ponadto organ I instancji zakwestionował prawo do odliczenia podatku naliczonego z faktur VAT dokumentujących wydatki na zakup alkoholu, wskazując, że nie służyły wykonywaniu czynności opodatkowanych.
Dyrektor Izby Skarbowej zaakceptował stanowisko organu I instancji, że nabyte usługi nie stanowią kompleksowych usług organizacji szkolenia, a w rezultacie Spółce nie przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego z faktur VAT w części, w jakiej dokumentują nabycie usług noclegowych i gastronomicznych. Nie zgodził się natomiast, że Spółka nie ma prawa do odliczenia podatku naliczonego z przedmiotowych faktur w części dotyczącej dostawy alkoholu.
Naczelny Sąd Administracyjny zważył, co następuje. Analiza przedstawionych w toku sprawy okoliczności prowadzi do wniosku, że nie było podstaw aby uznawać, że nabyte od wskazanych wyżej podmiotów usługi hotelarskie, gastronomiczne czy rozrywkowe stanowiły świadczenia w pełni zależne od przeprowadzanych przez pracowników Spółki szkoleń.
Nie sposób bowiem uznać, że każda z tych usług jest zdeterminowana przez usługę główną i nie może się odbyć od niej niezależnie, a jednocześnie, że nie można wykonać lub wykorzystać należycie z usługi głównej bez tych dodatkowych usług. Argumentacja strony i okoliczności sprawy nie wskazywały, że nabyte usługi wykazywały ścisłe powiązanie z usługą szkoleniową, że w sensie gospodarczym tworzą z nią jedną całość, której rozdzielenie miałoby sztuczny charakter. Czynności te nie są nierozerwalnie związane z usługą w zakresie szkolenia. Nie są to bowiem czynności mające sens gospodarczy jedynie, gdy wykonywana jest czynność główna, jak również nie są to czynności mające taki charakter, że każda z nich jest konieczna dla wykonania określonego świadczenia, tzn. brak jednej z nich powoduje, że całość dla konsumenta nie ma gospodarczego sensu. Należało zatem zgodzić się ze stanowiskiem prezentowanym przez Sąd I instancji, że organ odwoławczy wykazał w sposób przekonujący ich niezależność, która wykluczała uznanie nabytych usług w ramach kompleksowego świadczenia usług szkoleniowych. Wyrok NSA z 11lutego 2016 r. (I FSK 1668/14).
Źródło:http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/283B77F1AC