PIT- podatek z odpłatnego zbycia udziałów w przypadku umowy powiernictwa

30 wrzesień 2016

Zgodnie z art. 30b ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia udziałów, podatek dochodowy wynosi 19% uzyskanego dochodu. Dochodem, o którym mowa powyżej jest różnica między sumą przychodów uzyskanych z tytułu odpłatnego zbycia udziałów (akcji) a kosztami uzyskania przychodów określonymi na podstawie art. 22 ust. 1f oraz art. 23 ust. 1 pkt 38 i 38c. Z kolei art. 23 ust. 1 pkt 38 ustawy o podatku dochodowym stanowi, że wydatki na nabycie udziałów są kosztem uzyskania przychodu z odpłatnego zbycia tych udziałów (akcji).

W przypadku umowy powiernictwa kosztem podatkowym Zleceniodawcy będzie kwota przekazana Powiernikowi, za którą Powiernik nabył udziały na rachunek Zleceniodawcy. W ocenie Zleceniodawcy kosztem podatkowym powinna być także kwota poniesionych przez Zleceniodawcę opłat związanych z zawarciem umowy powierniczej i jej aneksowaniem, opłat podatku od cywilnoprawnych, a także kwota wynagrodzenia wypłacona Powiernikowi za nabycie udziałów na rachunek Zleceniodawcy. Wymienione wyżej kwoty zostały lub zostaną poniesione przez Zleceniodawcę w celu uzyskania przychodu z tytułu sprzedaży udziałów za pośrednictwem Powiernika.
W konsekwencji dochodem do opodatkowania przez Zleceniodawcę z tytułu sprzedaży udziałów będzie kwota stanowiąca różnicę pomiędzy kwotą przychodu (tj. 320.000,00 złotych) a kwotą kosztów obejmujących między innymi kwotę przekazaną przez Zleceniodawcę Powiernikowi, którą Powiernik wydatkował na zakup udziałów, koszty związane z zawarciem i aneksowaniem umowy powierniczej (koszty notarialne), koszty zawarcia umowy sprzedaży udziałów przez Powiernika na rzecz nabywcy wskazanego przez Zleceniodawcę, kwota podatku od czynności cywilnoprawnych, a także wynagrodzenie Powiernika za prawidłowe wykonanie umowy powierniczej.Jeżeli chodzi o dochód stanowiący podstawę opodatkowania u Powiernika, to będzie to różnica pomiędzy kwotą przychodu (wynagrodzenie w wysokości 4.000,00 złotych) a kwotą kosztów. Z uwagi na fakt, iż umowa powiernicza jest umową, do której stosuje się przepisy o umowie zlecenia, to w ocenie Powiernika powinien on zastosować ryczałtowe koszty uzyskania przychodu w wysokości 20% przychodu - co wynika z art. 22 ust. 9 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym.
Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji z dnia 26 sierpnia 2016 r. (IPPB2/4511-510/16-4/MG) uznał, że w świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego jest prawidłowe.

Źródło: http://sip.mf.gov.pl/faces/views/szczegoly/szczegoly-interpretacji-indywidualnej.xhtml?dokumentId=483929&indexAccordionPanel=-1#tresc