Wyłączenia z kosztów uzyskania przychodów nagród czy składek na PPE z dochodu po opodatkowaniu

06 październik 2016

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w wyroku z dnia 24 sierpnia 2016 r. (I SA/Po 1105/16) orzekł, że wspomnieć należy, że jak wskazał Naczelny Sąd Administracyjny w uchwale o sygn. akt II FPS 3/15 z dnia 22 czerwca 2015 r., co potwierdził w uchwale o sygn. akt II FPS 5/15 z dnia 1 lutego 2016 r., że analiza wyłączeń zawartych w art. 16 ust. 1 u.p.d.o.p. prowadzi do wniosku, że przepisy nie przewidują wprost wyłączenia z kosztów uzyskania przychodów nagród z dochodu po opodatkowaniu.

Natomiast składki na PPE uiszczane przez Spółkę a finansowane z funduszu nagród utworzonego z zysku wypracowanego przez wnioskodawcę nie mogą zostać zaliczone do kosztów podatkowych jako zasilane środkami z zysku.

Źródło: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/13560F2B2A