Gdy pracodawca urządza dla pracowników siłownię, to wydatki może zaliczyć w koszty

17 maj 2017

Czy wydatki na urządzenie i wyposażenie siłowni oraz na jej bieżące utrzymanie, w tym czynsz najmu, media oraz koszt opiekuna/trenera dla pracowników, mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów Wnioskodawcy na podstawie art. 22 ust. 1, względnie na podstawie art. 22 ust. 8 w zw. z art. 22a ust. 1 pkt 2 i 3 oraz art. 22a ust. 2 pkt 1) ustawy o PDOF?

Część spośród tych kosztów będą stanowiły odpisy amortyzacyjne od elementów wyposażenia (urządzeń do ćwiczeń) zakwalifikowanych jako własne środki trwałe (art. 22 ust. 8 w zw. z art. 22a ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy o PDOF) oraz odpisy amortyzacyjne od inwestycji w obcym środku trwałym (art. 22 ust. 8 w zw. z art. 22a ust. 2 pkt 1 ustawy o PDOF). Podkreślić należy, że żaden z opisanych środków trwałych nie kwalifikuje się pod wyłączenia, o których mowa w art. 22c cyt. ustawy.
Z perspektywy Spółki korzystanie z siłowni ma na celu przede wszystkim dbałość o kondycję psychofizyczną pracowników, w tym przypadku z naciskiem na stronę fizyczną. Ponadto wysiłek fizyczny może również w sposób pośredni oddziaływać na sferę psychiczną wpływając korzystnie na samopoczucie pracowników poprzez zmniejszenie czy wręcz zniwelowanie stresu wywołanego opisanymi powyżej niekorzystnymi czynnikami (odreagowanie stresu poprzez wysiłek fizyczny).
Należy w tym miejscu wspomnieć, że tego rodzaju świadczenia (urządzenie i wyposażenie siłowni zlokalizowanej w siedzibie Spółki) nie mogą być traktowane jako „świadczenie socjalne" (wyłączone z kosztów uzyskania przychodów na mocy art. 23 ust. 1 pkt 42 ustawy o PDOF). Opisane świadczenia są bowiem całkowicie niezależne od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej poszczególnych pracowników, a więc nie spełniają definicji wydatków na działalność socjalną o której mowa w przepisach o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych.
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w Interpretacji z dnia 13 kwietnia 2017 r. (0114-KDIP3-1.4011.15.2017.1.IF) uznał, że w świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego i zdarzenia przyszłego jest prawidłowe.

Źródło: http://sip.mf.gov.pl/faces/views/szczegoly/szczegoly-interpretacji-indywidualnej.xhtml?dokumentId=503290&poziomDostepu=PUB&indexAccordionPanel=-1#tresc