Koszty wynajęcia samolotu

07 czerwiec 2017

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji z dnia 5 kwietnia 2017 r. (1462-IPPB1.4511.87.2017.1.KS) uznał, że poniesione wydatki, związane z wynajęciem samolotu nie mogą stanowić kosztów uzyskania przychodów, o których mowa art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Charakter tych wydatków jest bowiem związany z kreowaniem określonego wizerunku Kancelarii na zewnątrz.
Wydatki poniesione przez Kancelarię na wynajęcie samolotu w celu umożliwienia Zagranicznym Gościom Kancelarii bezpośredniego powrót z Polski do Stanów noszą znamiona reprezentacji, gdyż mają na celu stworzenie pozytywnego wizerunku Kancelarii. Należą zatem do katalogu wydatków, które zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 23 powoływanej ustawy nie stanowią kosztów uzyskania przychodów.

Źródło: http://your-newsletter.pl/c/p1dn583vlo/04a8xnz1a1/