Wynagrodzenia z tytułu montażu środków trwałych wlicza się do ich wartości początkowej

05 lipiec 2017

Czy koszty wynagrodzeń, premii oraz tzw. 13-tej pensji wypłacane pracownikom wykonującym montaże składników majątku, które będą w Spółce środkami trwałymi, mogą być ujęte bezpośrednio w kosztach uzyskania przychodów na podstawie art. 15 ust. 4g, tj. w dacie postawienia ich do dyspozycji lub wypłaty?

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w wyroku z dnia 29 maja 2017 r. (III SA/Wa 2232/16) orzekł, że decydującym kryterium pozwalającym zakwalifikować koszty pracownicze do wartości początkowej wartości środka trwałego jest bez wątpienia stopień powiązania wydatków na rzecz tych pracowników z nabywanym środkiem trwałym.
Jeżeli koszty wynagrodzeń związane będą z osobami zaangażowanymi w proces montażu środka trwałego, to stanowić będą − stosownie do treści art. 16g ust. 3 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych − część składową jego wartości początkowej. Bez procesu montażu bowiem składniki majątku w omawianym przypadku nie mogłyby zostać oddane do użytkowania.

Źródło: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/066120B73B