Można zaliczyć w koszty zakup specjalistycznego ekspresu do kawy oraz wydatki na zatrudnienie baristów

12 lipiec 2017

Czy wydatki poniesione (ponoszone w przyszłości) na zakup specjalistycznego ekspresu do kawy oraz na zatrudnienie/zakup usług baristów mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów Wnioskodawcy (w odpowiedniej proporcji do jego udziału w zysku Spółki) na podstawie art. 22 ust. 1 oraz ust. 8 (odpisy amortyzacyjne od ekspresu jako środka trwałego) ustawy o PDOF, jako tzw. koszty pośrednie, czyli koszty poniesione celem zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów?

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji z dnia 13 czerwca 2017 r. (0114-KDIP3-1.4011.111.2017.1.AM) uznał, że koszty poniesione przez Spółkę (oraz proporcjonalnie do udziału w zysku przez Wnioskodawcę) w związku z zakupem ekspresu do kawy i zatrudnieniem specjalistycznej obsługi, sfinansowane ze środków obrotowych, należy uznawać za koszty uzyskania przychodów Wnioskodawcy na podstawie art. 22 ust. 1 oraz ust. 8 ustawy o PDOF.

Źródło: http://sip.mf.gov.pl/faces/views/szczegoly/szczegoly-interpretacji-indywidualnej.xhtml?dokumentId=507721&poziomDostepu=PUB&indexAccordionPanel=-1#tresc