Dochód wspólnika spółki z o.o. - Spółka nie ma obowiązku poboru podatku

28 wrzesień 2017

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji z dnia 25 sierpnia 2017 r. (0114-KDIP3-3.4011.244.2017.1.MS1) uznał, że otrzymane przez Wspólnika wynagrodzenie z tytułu wykonywania powtarzających się świadczeń niepieniężnych na rzecz Wnioskodawcy Spółki z o.o.) będzie stanowić dla niego przychód z "innych źródeł", o których mowa w art. 20 ustawy o PIT. Dochód ten będzie podlegał wykazaniu w zeznaniu rocznym i opodatkowaniu wraz z innymi uzyskanymi w roku podatkowym dochodami według skali określonej w art. 27 ust. 1 ustawy o PIT.

W niniejszym przypadku nie będą przysługiwały koszty uzyskania przychodu określone w art. 22 ust. 9 pkt 4 ww. ustawy.
Zgodnie z art. 42a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych osoby prowadzące działalność gospodarcza, osoby prawne są obowiązane sporządzić informacje według ustalonego wzoru o wysokości przychodów i w terminie do końca lutego następnego roku. Wobec tego na Wnioskodawcy ciąży jedynie obowiązek wystawienia informacji o dochodach PIT-8C. Wnioskodawca nie jest płatnikiem podatku dochodowego od osób fizycznych z tego tytułu, czyli nie jest obowiązany do obliczenia, pobrania i odprowadzenia podatku (zaliczki). Obowiązek rozliczenia podatku spoczywa na wspólniku.

Żródło: http://sip.mf.gov.pl/faces/views/szczegoly/szczegoly-interpretacji-indywidualnej.xhtml?dokumentId=512801&poziomDostepu=PUB&indexAccordionPanel=-1#tresc