Obowiązek w podatku VAT powstaje na koniec okresu rozliczeniowego, niezależnie od tego, czy poszczególne czynności można wyodrębnić

28 wrzesień 2017

Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 12 lipca 2017 r. (I FSK 1714/15) orzekł, że zgodnie z art. 19a ust. 3 u.p.t.u. usługę, dla której w związku z jej świadczeniem ustalane są następujące po sobie terminy płatności lub rozliczeń, uznaje się za wykonaną z upływem każdego okresu, do którego odnoszą się te płatności lub rozliczenia, do momentu zakończenia świadczenia tej usługi.

Usługę świadczoną w sposób ciągły przez okres dłuższy niż rok, dla której w związku z jej świadczeniem w danym roku nie upływają terminy płatności lub rozliczeń, uznaje się za wykonaną z upływem każdego roku podatkowego, do momentu zakończenia świadczenia tej usługi. W myśl ust. 4 art. 19a u.p.t.u. przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio do dostawy towarów, z wyjątkiem dostawy towarów, o której mowa w art. 7 ust. 1 pkt 2.

Źródło: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/138C40B2DD