Komunikat nr 5 z dnia 24 marca 2014 r.

07 lipiec 2015

Wiosna przyszła nagle i od razu jest gorąco. Cała przyroda szybko budzi się do życia. U nas też pełna mobilizacja! W środę 26 marca wybory do MO KIDP. Organizujcie się po kilku doradców z okolicy i przyjeżdżajcie jednym samochodem, albo transportem publicznym, bo tu koło Hotelu Sobieskiego nie jest łatwo z parkowaniem. Godzina 9 - 16 tak przewidujemy czas trwania Zgromadzenia. Dowód osobisty lub legitymacja doradcy podatkowego konieczna.

Według naszej wiedzy wśród rzeszy doradców podatkowych wyróżnia się różne grupy pod względem rozmiarów i formy prowadzonego doradztwa:

1. pojedyncza osoba, (przysłowiowa Pani Zosia), która prowadzi kilka ksiąg czy ewidencji i udziela porad w zakresie podatków,
  2. spore kancelarie prowadzące księgi i udzielające porad w zakresie podatków, w których te dwa działy występują oddzielnie,
  3. kancelarie zajmujące się głównie udzielaniem porad, a księgi stanowią poboczną działalność, lub w ogóle nie prowadzą żadnych ksiąg ani ewidencji,
  4. doradcy zatrudnieni na umowę o pracę lub inne, podobne umowy o stałym charakterze, pracujący przeważnie w wielkich, globalnych firmach konsultingowych.
  5. doradcy zatrudnieni na umowę o prace w podmiotach innych niż uprawnionych do wykonywania czynności doradztwa podatkowego (in-house).

W ramach naszego Stowarzyszenia Doradców Podatkowych „Forum” staraliśmy się ułożyć listę kandydatów do Mazowieckiego Oddziału KIDP w taki sposób, aby wybrać osoby, które by reprezentowały wszystkie wyżej wymienione grupy, w takiej proporcji, jaka jest liczba doradców w każdej grupie. Byłoby to idealnie zgodnie z prawdziwymi zasadami demokracji. Lista naszych kandydatów do Zarządu Mazowieckiego Oddziału KIDP:

1. Krzysztof Kluczek
  2. Zbyszek Chojnacki
  3. Konrad Nowak
  4. Agnieszka Zasikowska
  5. Beata Świątkowska-Gołąbek,
  6. Hanna Szarpak
  7. Maja Rezanko-Zielińska

Lista naszych kandydatów do Sądu Dyscyplinarnego:

1. Andrzej Paprota
  2. Jacek Pawlik

Są to osoby z różnych grup doradców – wywodzą się z małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) doradców podatkowych. Każdy z nich ma inny program, ale wszyscy wyznają zasadę: KIDP jest dla doradców i ma służyć doradcom podatkowym Płacimy równe składki i wszyscy mamy jednakowe prawo domagać się wparcia i pomocy ze strony władz KIDP. Mamy prawo sprawdzać co KIDP zrobiła dla doradców podatkowych i jak wydała pieniądze zgromadzone z naszych składek? To jest bardzo proste, trzeba tylko to egzekwować. Dlatego wszyscy stawiamy się na wyborach 26 marca i wybieramy do Zarządu tylko te 7 osób, bo one zobowiązują się działać dla dobra wszystkich doradców podatkowych. Po spełnieniu tego obowiązku będziemy mogli ze spokojem cieszyć się wiosną. Jeśli nie przyjedziecie na Zgromadzenie, to może zemścić się zasada Platona: „Jedną z kar za odmowę uczestniczenia w polityce (czytaj: wyborach), jest pozostawanie pod rządami gorszych od siebie.” W imieniu założycieli i sympatyków Stowarzyszenia Doradców Podatkowych „Forum” Krzysztof Kluczek, Małgorzata Kardas-Gołębiowska, Andrzej Paprota, Beata Świątkowska-Gołąbek, Danuta Łączyńska, Agnieszka Zasikowska, Aleksandra Lesińska, Hanna Szarpak, Konrad Nowak http://www.stowarzyszeniedoradcow.pl ; kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.