Wymiana udziałów – nie powstaje przychód z tytułu nabyci akcji nawet jeśli zostały wniesione przez kilku akcjonariuszy

30 wrzesień 2016

W rozpatrywanej sprawie sp.z o.o. planuje podwyższenie kapitału zakładowego poprzez utworzenie nowych udziałów (dalej "Udziały"), które zostaną objęte przez osobę fizyczną (dalej "Akcjonariusz") posiadającą akcje w kapitale zakładowym spółki akcyjnej z siedzibą w Polsce (dalej "Spółka Akcyjna").Objęcie Udziałów może również nastąpić przez więcej niż jedną osobę fizyczną (dalej "Akcjonariusze") posiadające akcje w kapitale zakładowym Spółki Akcyjnej.

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie: (2) Czy nabycie przez sp.z o.o. Akcji Spółki Akcyjnej będzie skutkować po stronie sp.z o.o. powstaniem przychodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem CIT, jeżeli wskutek wniesienia Akcji Spółki Akcyjnej przez Akcjonariusza i Akcjonariuszy dokonanego jednorazowo lub w ramach więcej niż jedna transakcji, przeprowadzonych w okresie nieprzekraczającym 6 miesięcy liczonych począwszy od miesiąca, w którym nastąpi pierwsza transakcja wniesienia Akcji Spółki Akcyjnej, Wnioskodawca uzyska bezwzględną większość głosów w Spółce Akcyjnej?
W ocenie sp.z o.o., nabycie przez Nią Akcji Spółki Akcyjnej, nie będzie skutkować po jej stronie powstaniem przychodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem CIT, jeżeli wskutek przeniesienia Akcji Spółki Akcyjnej przez Akcjonariusza i Akcjonariuszy dokonanego jednorazowo lub w ramach więcej niż jedna transakcji, przeprowadzonych w okresie nieprzekracząjącym 6 miesięcy liczonych począwszy od miesiąca, w którym nastąpi pierwsza transakcja przeniesienia Akcji Spółki Akcyjnej, Wnioskodawca uzyska bezwzględną większość głosów w Spółce Akcyjnej, albowiem będzie mieć zastosowanie przepis art. 12 ust. 4d w zw. z art. 12 ust. 11 i ust. 12 ustawy o CIT.
W interpretacji indywidualnej Minister Finansów uznał, stanowisko sp.z o.o. za nieprawidłowe.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w wyroku z dnia 26 lipca 2016 r. (I SA/Gd 621/16) orzekł, że za nieuprawniony i wadliwy uznać należy przedstawiony przez Ministra Finansów pogląd, że zastosowanie przez prawodawcę w art. 12 ust. 4d u.p.d.o.p. zwrotu "spółka nabywa od wspólnika innej spółki udziały", a wiec liczby pojedynczej w odniesieniu do "wspólnika" oznacza, iż transakcja spełniająca wskazane w tym przepisie warunki dotyczyć może nabycia udziałów od jednego wspólnika w ramach kilku transakcji, a nie nabycia udziałów od kilku wspólników w ramach transakcji z nimi zawieranych.
W ocenie Sądu takie stanowisko jest sprzeczne zarówno z rezultatami wykładni systemowej przepisów u.p.d.o.p. jak i z ogólnymi zasadami określonymi w Dyrektywie 2009/133/WE, a tym samym celem dostosowania polskich przepisów do przepisów unijnych.W związku z powyższym Minister Finansów, wydając zaskarżoną interpretację, dokonał wadliwej wykładni art. 12 ust.4d u.p.d.o.p. uznając, że w świetle przedstawionego stanu faktycznego przepis ten nie znajdzie zastosowania.Konkludując: sp.z o.o. w tej sytuacji nie rozpoznaje przychodu z tytułu nabycia akcji.

Źródło: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/6D77E6955D